Sunday, March 5, 2017

Keinginan Hubungan Seks Suami Isteri Menurun Akibat Hormon Ibu Menyusu & Jalan Penyelesaian

Assalamua'laikum. Hari ni bila terima message dari seorang ibu muda yang masih menyusukan anak berusia 1 tahun, cakap dia menghadapi masalah keinginann hubungan seks suami isteri, baru saya tahu rupanya sesetengah ibu-ibu menyusu ade yang mengalami masalah keinginan hubungan seks suami isteri menurun pada fasa-fasa anak menyusu badan.

Meh baca lanjut.

Keinginan hubungan seks suami isteri menurun akibat hormon menyusu


Dan tahu tak masalah kedinginan hubungan seks antara suami isteri ini dipanggil BREASTFEEDING HORMONES SURPRESS LIBIDO. Ia disebabkan oleh faktor hormon-hormon menyusu badan. Namun demikian tidak semua ibu-ibu yang menyusukan bayi mereka mengalami masalah seperti ini.



BREASTFEEDING HORMONES SURPRESS LIBIDO



Keinginan hubungan seks suami isteri menurun akibat hormon menyusu

Kebiasaan yang kita dengar kes kedinginan hubungan suami isteri selepas isteri habis fasa bersalin & berpantang adalah seperti tak cukup tidur, trauma bersalin tak hilang lagi, vagina kering, dan lain-lain. Jarang skali atau mungkin ada yang tak tahu ia berpunca dari hormon breastfeeding.

Sebelum tu. Tau tak libido tu apa? Libido ni keinginan seks ye ibu-ibu 😊. 

Umum ramai tahu hormon seperti prolaktin, estrogen dan oxytocin sangat bagus untuk penyusuan. Tapi dalam masa yang sama hormon-hormon ni menjadi salah satu sebab kenapa ibu menyusu "dingin untuk bersama".

Huraiannya seperti berikut.

Menurut artikel itu, ketika menyusu tubuh kita menghasilkan hormon proklaktin yang tinggi. Hormon prolaktin yang tinggi ini telah menyebabkan keinginan seks berkurangan. Akibat daripada ini level testosterone dalam ibu menyusu juga turut semakin berkurangan.

(Nota : Testosterone adalah hormon lelaki yang memainkan peranan untuk meningkatkan libido wanita.)

Hormon proklaktin ini sebenarnya hormon yang baik, malah dikatakan hormon pintar. Ia berfungsi untuk menghalang proses ovulasi bagi mengelakkan hamil terlalu cepat. Biasa dengarkan ada pendapat mengatakan jika nak jarakkan kehamilan fully breastfeed lah bayi anda 😊.

Selain itu, hormon estrogen yang berada pada paras yang sangat rendah dalam tubuh ibu menyusu turut menyebabkan libido ibu menyusu menurun. Antara kesan apabila hormon estrogen menjadi sangat rendah ialah proses ovulasi boleh terhalang, vagina menjadi kering dan keinginan seks berkurangan.

Ermmm...

Jadi...para suami please take note ye. Bukan isteri dah tak tertarik nak bersama tetapi hormon mereka yang jadi penghalang. Eceh..salahkan hormon plak hehe.

Namun demikian.. sangat-sangat lah rugi jika membiarkan masa berlalu begitu sahaja kan.? Keghairahan dan keseronakan alam rumahtangga harus dibajai & dipelihara.

Ok.
Apa solution pada masalah ini?

Jeng jeng jenggg...

Didapati ada beberapa vitamin yang fungsinya dapat membantu meningkatkan libido wanita dan juga lelaki. 

Keinginan hubungan seks suami isteri menurun akibat hormon menyusu


Antaranya : 

👉 Vitamin E yang mengandungi Selenium
Vitamin E ni memang tak asing lagi malah ramai menggelarkan ia vitamin cinta. Vitamin E dikatakan dapat meningkatkan libido, meningkatkan level testosterone dalam badan dan mencegah sexual dysfunction yang berpunca dari ketidakstabilan hormon.
Selenium berfungsi untuk membantu mengeluarkan lendir ketika bersama sekaligus membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas bergaya. Ia juga bersifat antioksidan untuk menghapus radikal bebas. 

👉 Alfalfa 
Alfafa membantu menghasilkan hormon estrogen yang mencukupi dalam tubuh, membantu meningkatkan pelincir semulajadi wanita, membantu masalah kedinginan selepas bersalin dan merapatkan vagina.

👉 Gla Complex
Mengandungi vitamin E yang membantu menghasilkan cecair serviks yang subur. Gla Complex juga membantu menstabilkan hormon dan membetulkan kitaran haid. 

👉 B Complex
B complex membantu meningkatkan libido, membekalkan tenaga dan memperbaiki mood terutama ketika bersama.

Oleh itu, wanita-wanita cantik di luar sana, jangan biarkan masa anda habis dilewati sebegitu sahaja dan tanpa anda sedari pula anda semakin di mamah usia.Nikmatilah masa anda dan hargai pasangan anda dengan momen-momen yang indah bersama si manja.

Samaada anda mengalami masalah hormon breastfeeding ataupon masalah persekitaran sehingga menjejaskan hubungan seksual anda, jangan lupa ikhtiar untuk kembalikan keremajaan tubuh anda dengan vitamin semulajadi shaklee yang terbaik ini.

Sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan masalah BREASTFEEDING HORMONES SURPRESS LIBIDO atau ingin mendapatkan Set Meransang Hubungan Seks Suami Isteri Dalam Rumahtangga serta khidmat nasihat peribadi, sila hubungi saya di

FB : Siti N Sheikh Abdullah
FB Page : CelikSihat Page 
Blog : CelikSihat 
Instagram : kakct_shaklee
Email : sitinurra77@gmail.com
HP : 019-514 6495
WhatsApp : www.wasap.my/60195146495
COD Area : Tronoh, UTP, UITM, Bandar U & Seri Iskandar

Inshaallah saya sedia membantu anda!

Pengedar Shaklee Perak 
Pengedar Shaklee Ipoh 
Pengedar Shaklee Batu Gajah
Pengedar Shaklee Tronoh 
Pengedar Shaklee Seri Iskandar
Pengedar Shaklee UTP
Pengedar Shaklee UiTM Seri  Iskandar 
Pengedar Shaklee Bandar U 
Pengedar Shaklee Bota

2 comments:

Asfa Norain said...

Ibu menyusu kurang keinginan untuk bersama. Mujur ada vitamin meransang kembali keinginan itu. Rugi tak cuba

Asfa Norain said...

Ibu menyusu kurang keinginan untuk bersama. Mujur ada vitamin meransang kembali keinginan itu. Rugi tak cuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...